Βιοηθικά νέα IVF

Οι ερευνητές έχουν άρει τα ποσοστά γονιμότητας στα γηραιότερα θηλυκά ποντίκια με μικρές δόσεις μεταβολικής ένωσης, που αντιστρέφει τη διαδικασία γήρανσης στα ωάρια, προσφέροντας ελπίδα σε ορισμένες γυναίκες που αγωνίζονται να συλλάβουν. Μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Queensland παρουσίασε μία μη επεμβατική θεραπεία

Από το 1997 έως το 2002, οι Hurtwitz et al. παρατήρησαν μια 60% αύξηση των αιτημάτων μεταθανάτιας ανάκτησης σπέρματος (PSR) στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον αριθμό των εγκεκριμένων αιτήσεων να αυξάνεται επίσης κατά 68%, παράλληλα με τη βελτίωση των τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART). 

Θα σας μιλήσω για μια υπέροχη, γενναία ρουμάνα, την Αντριάνα Ιλιέσκου. Γέννησε στην ηλικία των 66 ετών, το 2005. Tο γεγονός έχει καταγραφεί ως η γηραιότερη μητέρα του κόσμου στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες (αργότερα τον ίδιο χρόνο μια ισπανίδα γέννησε δίδυμα στα 67 της κι έτσι η Αντριάνα δεν κράτησε το ρεκόρ για πολύ).

Μετά από μια παρατεταμένη νομική μάχη, το κατεψυγμένο σπέρμα ενός νεκρού στρατιώτη των IDF πρόκειται να αποδώσει καρπούς. Το 2013 οι επιστήμονες αναμένουν την τέταρτη στον κόσμο έλευση ενός παιδιού που γεννήθηκε από το γενετικό υλικό ενός γονέα που πέθανε αρκετά χρόνια πριν

Ένα ακανθώδες ερώτημα αναφύεται σχετικά με τα ηθικά και νομικά ζητήματα από την μεταθανάτια σύλληψη, συγκεκριμένα με χρήση κρυοσυντηρημένου σπέρματος και όχι με μεταθανάτια ανάκτηση σπέρματος. Η τελευταία διαδικασία περιπλέκει τα πράγματα καθώς συμπεριλαμβάνει αναπόφευκτα την εμπλοκή του σώματος του θανόντος στην ιατρική πράξη με σκοπό την ανάκτηση.

Μια νεαρή γυναίκα έγινε η πρώτη στον κόσμο που γέννησε ένα υγιές παιδί, αφού οι γιατροί αποκατέστησαν τη γονιμότητά της μεταμοσχεύοντας ωοθηκικό ιστό -που είχε καταψυχθεί όταν ήταν παιδί. Οι επιστήμονες χαιρέτησαν τη γέννηση ως “πρωτοποριακή”, προσθέτοντας ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις για εκατομμύρια νεαρούς καρκινοπαθείς.

Η Βίβλος δεν είναι πλέον το μόνο μέρος όπου θα διαβάζετε μαρτυρίες για μια παρθενική γέννηση. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences , ερευνητές το Μάρτιο του 2022 στο Πανεπιστήμιο της Σαγκάης Jiao Tong αναφέρουν τα αποτελέσματα ενός νέου πειράματος

Αρκετούς μήνες αφότου καλωσόρισε τους δίδυμους γιους μέσω παρένθετης μητέρας, η Jamie Chung αποκαλύπτει γιατί επέλεξε αυτή τη λύση με τον  επί έξι χρόνια σύζυγό της Bryan Greenberg. ‘Ήμουν τρομοκρατημένη από το ενδεχόμενο να μείνω έγκυος. Φοβόμουν ότι θα έβαζα τη ζωή μου σε αναμονή για δύο και πλέον χρόνια”, παραδέχτηκε η Chung.

HΒρετανία είναι η πρώτη χώρα που θα επιτρέψει την εξωσωματική γονιμοποίηση τριών ατόμων. Οι κανονισμοί δεν έχουν ακόμη εγκριθεί, αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει επί του παρόντος κινήσεις που θα επιτρέψουν τη δημιουργία μωρών με DNA από τρία άτομα σε περιπτώσεις, όπου τα παιδιά κινδυνεύουν να κληρονομήσουν μιτοχονδριακή νόσο.

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021

Tι είναι η βιοηθική και τι τεχνοηθική;

Βιοηθική είναι ο κλάδος της επιστήμης που ασχολείται με τα ηθικά προβλήματα που ανακύπτουν στη Ιατρική, τη Βιολογία και την έρευνα. Η ραγδαία ανάπτυξη των Βιολογικών επιστημών και η δυνατότητα παρέμβασης του ανθρώπου σε διάφορες βιολογικές διαδικασίες έκαναν απαραίτητη την ανάπτυξη ενός νέου γνωστικού αντικειμένου, αυτού της Βιοηθικής.

Σελίδα 1 από 2