Λεσβίες και άγαμες μητέρες ζητούν το δικαίωμα στην εξωσωματική

Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019

Το νομοσχέδιο που συζητά η Γαλλία σήμερα - Η πρώτη κοινωνική μεταρρύθμιση του Μακρόν. τατίθεται προς συζήτηση στο κοινοβούλιο της Γαλλίας το πρώτο σχέδιο νόμου από το πακέτο κοινωνικών μεταρρυθμίσεων του Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο δίνει το δικαίωμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε ζευγάρια λεσβιών και σε άγαμες μητέρες.

Σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο, μόνο ετερόφυλα ζευγάρια, τα οποία είναι έγγαμα ή συζούν για τουλάχιστον δύο χρόνια έχουν το δικαίωμα να προχωρούν σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, η δωρεά σπέρματος και ενδομητρική σπερματέγχυση. Στόχος της κυβέρνησης Μακρόν είναι να μπει ένας τέλος σε αυτή τη διάκριση, αλλά οι αντιδράσεις είναι πολλές ιδίως από την πλευρά των συντηρητικών παρατάξεων και ανώτατων στελεχών της καθολικής εκκλησίας. 

Στις 6 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Παρισιού από συντηρητικές οργανώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο με σύνθημα «ο νόμος στερεί από τα παιδιά τον πατέρα». Ο επικεφαλής του γαλλικού συνεδρίου των καθολικών επισκόπων υποστήριξε ότι είναι «καθήκον» όλων των πολιτών να διαδηλώσουν κατά του νόμου.

Ο νέος νόμος θα εναρμονίσει τη Γαλλία με τους γείτονές της: τη Βρετανία, το Βέλγιο και την Ισπανία. Πάντως ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν έχει πάρει θέση δημόσια πάνω στο ζήτημα αυτό. Έχει αφήσει τον πρωθυπουργό του και τους υπουργούς του να υποστηρίζουν ότι η Γαλλία είναι έτοιμη για την αλλαγή.

Φωτογραφία: Ακτιβίστρια στην Ιρλανδία / © Charles McQuillan/Getty Images/Ideal Imag

Πηγή: ttps://www.athensvoice.gr (24.09.201)