Ηνωμένο Βασίλειο: Δοκιμές στα ωοθηκικά αποθέματα: Πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο λήψης αποφάσεων;

Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020

 πολλοί που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν βιολογικά παιδιά αναζητούν έναν οριστικό οδηγό για το αν μπορούν να αναβάλλουν την εγκυμοσύνη ή πρέπει να ανησυχούν.

Η ηλικία είναι η μόνη καλύτερη πρόβλεψη για το αν μια γυναίκα θα είναι σε θέση να συλλάβει ή όχι. Κάθε γυναίκα γεννιέται με περιορισμένο αριθμό ωαρίων - όλα τα ωάρια που θα έχει κατά τη διάρκεια της ζωής της περιέχονται στις ωοθήκες της από τη γέννησή της. Μια συλλογή δοκιμών που συνήθως χρησιμοποιούνται πριν από υποβοηθούμενες αναπαραγωγικές τεχνολογίες όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), μπορεί να προσφέρει ένα στιγμιότυπο στην εναπομείνασα ομάδα ωαρίων μιας γυναίκας, που ονομάζεται «ωοθηκικό απόθεμα». Αυτές οι δοκιμές, ωστόσο, δεν είναι προβλέψιμες για τη φυσική γονιμότητα, δηλαδή, την πιθανότητα μιας γυναίκας να συλλάβει αυθόρμητα χωρίς ιατρικές παρεμβάσεις, αλλά μάλλον βοηθούν τους κλινικούς ιατρούς να προσαρμόσουν τα σχήματα για διέγερση των ωοθηκών και να προβλέψουν την επιτυχία της ανάκτησης ωαρίων για εξωσωματική γονιμοποίηση ή κατάψυξη ωαρίων.

Είναι ανησυχητικό, παρά την έλλειψη κλινικών στοιχείων, ένα από αυτά τα μέτρα, μια εξέταση αίματος για αντιμυλεριανή ορμόνη (AMH), έχει επισημανθεί στα μέσα ως πιθανή δοκιμή γονιμότητας για τον γενικό πληθυσμό. Η εναπομείνασα ομάδα ωαρίων μιας γυναίκας εκκρίνει AMH - υψηλότερα επίπεδα μπορεί να υποδηλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα ωαρίων που απομένουν, ωστόσο, αυτός ο αριθμός από μόνος του δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ικανότητα μιας γυναίκας να συλλάβει αυθόρμητα. Το επίπεδο AMH δεν δίνει εικόνα για την ποιότητα των ωαρίων μιας γυναίκας και απαιτείται μόνο ένα υγιές ωάριο για τη σύλληψη. Επιπλέον, ένα τεστ AMH δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθησυχάσει μια γυναίκα που δεν θα υποστεί στειρότητα ή ότι μπορεί να καθυστερήσει τη μητρότητα χωρίς ανησυχία. Ένα τεστ ορμονών δεν μπορεί να ανιχνεύσει καταστάσεις, όπως η ενδομητρίωση ή φυσικά προβλήματα όπως μια μη διαβατή σάλπιγγα, που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα. Ένα μοναδικό τεστ AMH δεν είναι καλός προγνωστικός παράγοντας της αυθόρμητης σύλληψης ή πόσο καιρό θα χρειαστεί να μείνετε έγκυος, ούτε είναι χρήσιμο στην ακριβή πρόβλεψη της έναρξης της εμμηνόπαυσης. Εταιρείες επαγγελματικής πρακτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων και της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, έχουν προειδοποιήσει για τη χρήση δοκιμών AMH στον γενικό πληθυσμό χωρίς διάγνωση στειρότητας.

Στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ιδιωτικές κλινικές γονιμότητας προσφέρουν πιο ολοκληρωμένες μεθόδους αναπαραγωγικών ορμονών εκτός από το επίπεδο AMH, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών διέγερσης των ωοθυλακίων (FSH), της οιστραδιόλης (E2), των θυρεοειδικών πάνελ, σε συνδυασμό με ένα υπερηχογράφημα των ωοθηκών για οπτικοποίηση και μέτρηση ανάπτυξης ωοθυλακίων (αριθμός ωοθυλακίων) κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου για την εκτίμηση τυχόν ανωμαλιών. Αν και πιο περιεκτική, και πιθανότατα να παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των ωοθηκικών αποθεμάτων που οδηγεί σε προσαρμοσμένη συμβουλευτική παρακολούθησης, αυτές οι μέθοδοι γονιμότητας είναι σε μεγάλο βαθμό περιττές σε διάφορες υγιείς γυναίκες χωρίς ιστορικό στειρότητας. Κανένα από αυτά τα τεστ δεν παρέχει συγκεκριμένη καθοδήγηση σχετικά με τα επόμενα βήματα που μπορεί να κάνει μια γυναίκα στον οικογενειακό προγραμματισμό, εκτός εάν έχει προσπαθήσει να συλλάβει για αρκετούς μήνες. Ακόμη και για τις γυναίκες που σκέφτονται να καταψύξουν τα ωάρια, οι δοκιμές στα ωοθηκικά αποθέματα που εστιάζονται στο επίπεδο AMH προσφέρουν ελάχιστη καθοδήγηση, καθώς οι ασθενείς με το χαμηλότερο AMH θα έχουν τα πιο ανεπαρκή αποτελέσματα όταν προσπαθούν να καταψύξουν τα ωάρια. Η απόφαση για την κατάψυξη των ωαρίων πρέπει να διαχωριστεί από την αξιολόγηση του ωοθηκικού αποθέματος.

Συνοπτικά, οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας με μέτρια ή ισχυρά μέτρα επιφύλαξης των ωοθηκών ενδέχεται να υποθέσουν λανθασμένα ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο για μείωση της γονιμότητας που σχετίζεται με την ηλικία και παραλείπουν την κατάψυξη ωαρίων ή επανεξετάζουν το χρονοδιάγραμμα του οικογενειακού προγραμματισμού τους. Ομοίως, ένα χαμηλό επίπεδο ΑΜΗ ή άλλο αποτέλεσμα της εξέτασης μπορεί να προκαλέσει συναγερμό ή περιττό άγχος για ασθενείς που μπορεί να μην έχουν πραγματικά προβλήματα σύλληψης.

Είναι σημαντικό για τις γυναίκες να κατανοήσουν πλήρως τους περιορισμούς αυτών των λεγόμενων τεστ γονιμότητας ότι δεν προβλέπουν γονιμότητα ή χρόνο σύλληψης και είναι κυρίως χρήσιμα για γυναίκες που έχουν ήδη διαγνωστεί με υπογονιμότητα. Όλες οι γυναίκες αξίζουν ολοκληρωμένη συμβουλή σχετικά με τη μείωση της γονιμότητας που σχετίζεται με την ηλικία και τον οικογενειακό προγραμματισμό, καθώς και επιλογές παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της γονιμότητας μέσω της κατάψυξης των ωαρίων. Ωστόσο, η χρήση δοκιμών στα ωοθηκικά αποθέματα ως εργαλείο λήψης αποφάσεων είναι ακατάλληλη και δεν υποστηρίζεται από τις πιο ενημερωμένες οδηγίες έρευνας και βέλτιστων πρακτικών.

Πηγή: Bionews