Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναπαραγωγικής Ιατρικής

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2024

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και ερευνητών ολοκληρώθηκε με επιτυχία, το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναπαραγωγικής Ιατρικής, που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής με θέμα «Καινοτόμες Προσεγγίσεις» υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, του ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, 

του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής, του Συλλόγου Μαιών – Μαιευτών Αθηνών – ΣΕΜΜΑ, της ΕΛΙΤΟΥΡ και του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών.

 

4o panellinio 1

                                     Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος, Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, Καθηγητής Μιχαήλ Κουτσιλιέρης

Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολουθήσαν 300 περίπου Επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και επικεντρώθηκε στις θεραπευτικές εξελίξεις, στις καινοτόμες πρακτικές και στις νομικές, βιοηθικές και οικονομικές συνιστώσες της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στη χώρα μας και αποτύπωσε τις κοινωνικές ανάγκες στους θεσμικούς για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπογεννητικότητας.

                                                                           Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας

 

                                                            Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

                                                         Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών

4o panellinio art9

                                                                                                 Έλενα Ράπτη, Υφυπουργός Τουρισμού

Σε ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ με θέμα «ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ» την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, κατά την Τελετή Έναρξης, ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα «ΗΒΗ», μιας πρωτοποριακή, για τα ελληνικά δεδομένα, κοινωνική δράση σε έναν ευαίσθητο χώρο της υγείας, που αφορά τις γυναίκες με καρκίνο και πραγματοποιήθηκε μέσω μιας συμφωνίας – σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στόχος του προγράμματος είναι η εξεύρεση των πιο αποτελεσματικών τρόπων διαχείρισης της γονιμότητας ογκολογικών ασθενών με την κρυοσύντηρηση ωαρίων, δωρεάν, πριν από τη ογοκολογική τους θεραπεία με την συνεργασία των Ογκολογικών Νοσοκομείων Άγιος Σάββας και ΜΕΤΑΞΑ, της ΜΙΥΑ του Νοσοκομείου ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, της ΜΙΥΑ της Ιδιωτικής Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ και του Ιδρύματος «Kind Things» της κ. Εριέττας Κούρκουλου – Λάτση καθώς και της φαρμακευτικής εταιρείας FARAN. 

 

4ο panellinio2 

                                               Βύρων Βασιλειάδης, Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση, Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας, η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής βράβευσε την κ. Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση για τον εθελοντισμό της και την κοινωνική της προσφορά. Παρόντες ήταν ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Νικόλαος Παπαθανάσης και η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Ράπτη, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεώργιος Πατούλης.

                                      Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πλαστικός Χειρουργός, Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

4o panellio patoulis

                                                              Γιώργος Πατούλης, Ορθοπαιδικός, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Πρόεδρος ELITOUR

                                                Προεδρείο: Καθηγητής Μιχαήλ Κουτσιλιέρης και Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος

                                                                                         Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση

Στο Συνέδριο συμμετείχαν ως Πρόεδροι και Ομιλητές 180 διακεκριμένοι Επιστήμονες διεθνούς φήμης, από Ελλάδα και εξωτερικό, οι οποίοι ανέπτυξαν τις νεότερες τεχνικές και προκλήσεις στην Αναπαραγωγική Ιατρική. Με την συμμετοχή των περισσοτέρων Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της χώρας μας, έθεσαν τις βάσεις για την συμπόρευση όλων, η οποία θα βοηθήσει στις κατακτήσεις της Ιατρικής του σήμερα, δημιουργώντας την επιστημονική υποχρέωση να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση των προκλήσεων του μέλλοντος. Η αρχή έγινε με την κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής με θέμα τις κοινές τους δράσεις για την προβολή της ιατρικώς υποβοηθουμένης αναπαραγωγής προς την πολιτεία και τους πολίτες.

4o panellinio art0445

 

                                                                                 Φωτεινή Θειακού, Μάγδα Καργάκου, Ρίτα Πικρού Μωραϊτάκη

4o panellinio 19jpg

 

                                                                        Προεδρείο: Δρ. Δημήτριος Παπαθεοδώρου και Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος

Το επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου περιελάμβανε Στρογγυλές Τράπεζες και Διαλέξεις, με θεματολογία βασισμένη στην διερεύνηση και αντιμετώπιση της ανδρικής και γυναικείας υπογονιμότητας, στις επιστημονικές εξελίξεις των τεχνολογιών εξωσωματικής γονιμοποίησης και της γενετικής, στην διατήρηση γονιμότητας για κοινωνικούς λόγους και στους ογκολογικούς ασθενείς, σε εξειδικευμένα θέματα μαιευτικής – γυναικολογίας που σχετίζονται με το αναπαραγωγικό αποτέλεσμα. Στα νομικά και βιοηθικά θέματα που ανακύπτουν στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, στην πολιτική στήριξης της υπογεννητικότητας και της οικογένειας και στον Ιατρικό Τουρισμό της Αναπαραγωγής. Επίσης, οι σύνεδροι παρακολούθησαν Workshops με Hands-On Practice με νέες τεχνικές στην εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στο εργαστήριο εξωσωματικής γονιμοποίησης, στην Προεμφυτευτική Διάγνωση και στην κατάψυξη γαμετών και ωοθηκικού ιστού, με παρουσιάσεις περιστατικών ειδικού ενδιαφέροντος από τις περισσότερες ΜΙΥΑ.

 

                                                    Κατερίνα Γιαννέτου και Γεωργία Κόκκαλη

Στην «ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ» ανακοινώθηκε και συζητήθηκε ένα μοναδικό περιστατικό για τα ελληνικά δεδομένα, μίας 39χρονης γυναίκας, η οποία πριν από 16 χρόνια διαγνώστηκε με αιματολογικό καρκίνο, λέμφωμα Hodgkins, για το οποίο υπεβλήθη σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Το 2013 επανεμφάνισε το συγκεκριμένο αιματολογικό καρκίνο, μόνο που αυτή τη φορά, πριν προβεί σε θεραπευτικά πρωτόκολλα χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας για την καταπολέμηση του καρκίνου, προέβη σε κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού προκειμένου να προασπίσει και να διατηρήσει τη γονιμότητά της. Το 2021 και μετά την αποθεραπεία της επέστρεψε για τη μεταμόσχευση του κρυοσυντηρημένου φλοιού των ωοθηκών της, στις μη λειτουργικές πλέον ωοθήκες της, ώστε να επαναφέρει τη γονιμότητά της. Η γυναίκα, μετά από 1,5 χρόνο επαναλειτουργίας των ωοθηκών της και έχοντας συλλέξει ωάρια, προχώρησε στη γονιμοποίησή τους με το σπέρμα του συζύγου της και έγινε εμβρυομεταφορά δυο εμβρύων στο στάδιο των βλαστοκύστεων, στις 5 Οκτωβρίου του 2023. Σήμερα, διανύει την 25η εβδομάδα της κύησης. Η περίπτωση αυτή αποτέλεσε αντικείμενο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, επιστημονικής αναζήτησης και σχολιασμού σχετικά με τις τεχνικές πτυχές και τα κλινικά πρωτόκολλα και την συνεχιζόμενη εξέλιξή τους.

4ο panellinio 88jpeg

                               Στυλιανός Αντωναράκης, Καθηγητής και Πρόεδρος του τμήματος Γενετικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης

4o panellio harper

                      Joyce Harper Καθηγήτρια Αναπαραγωγικής Επιστήμης στο Institute for Women’s Health του University College του Λονδίνου

Σε συνέχεια, η προσκεκλημένη Καθηγήτρια Helen Picton ανακοίνωσε μια σημαντική πρόοδο, που θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική επιλογή της αυτόλογης μεταμόσχευσης ωοθηκικού ιστού σε ογκολογικούς ασθενείς. Συγκεκριμένα, την εξέλιξη συστημάτων καλλιέργειας για την ανάπτυξη και ωρίμανση ωαρίων, από πρωτογενή και δευτερογενή ωοθυλάκια στο εργαστήριο αντί στις ωοθήκες. Τα πρωτογενή και δευτερογενή ωοθυλάκια που μπορεί να επηρεαστούν από την ογκολογική θεραπεία ή ατροφούν στις ωοθήκες αξιοποιούνται τώρα και σε συνδυασμό με την κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού (κάτι το οποίο ήδη εφαρμόζεται) θα αποτελέσουν επιπλέον λύση για την αποκατάσταση της γονιμότητας σε γυναίκες με καρκίνο. Ειδικά για αυτές που η αυτόλογη μεταμόσχευση δεν είναι εφικτή. Προς το παρόν η μέθοδος έχει εφαρμοστεί σε πειραματόζωα.

4ο panellionio psicology

                 Εισηγήτριες: Δ. Λιώνη, Μ. Σουρουπάνη, Ε. Παπαδοπούλου, Κ. Γαϊτάνου, Μ. Κουμπάρου, Λ. Μαρκάκη και Β. Μπαφατάκη

Επίσης έγινε η παρουσίαση του προγράμματος κρυοσυντήρησης ωοθηκικού ιστού του Royal Women’s Hospital στην Αυστραλία ως κέντρο αναφοράς από τα διάφορα νοσοκομεία της χώρας τους, από την Καθηγήτρια Debra Gook, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε στις τελευταίες εξελίξεις των τεχνικών της προετοιμασίας του ιστού για την μεταμόσχευσή του, δίνοντας στους Έλληνες επιστήμονες το έναυσμα για την οργάνωση και συνολική διαχείριση αντίστοιχων περιστατικών στη χώρα μας.

Τέλος στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναπαραγωγικής Ιατρικής ανακοινώθηκε από την Βιολόγο Αναπαραγωγής Θεοδοσία Ζεγκινιάδου η δημιουργία της πρώτης τράπεζας διατήρησης γονιμότητας προεφηβικών αγοριών στην Ελλάδα. Τα αγόρια αυτά που νοσούν από κακοήθειες, ανοσοανεπάρκειες ή άλλες αιτίες κινδυνεύουν να χάσουν τη γονιμότητά τους, είτε από την ίδια τη νόσο είτε κατά τη διαδικασία της θεραπείας. Η μόνη πιθανότητα να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους είναι μέσω πειραματικών πρωτοκόλλων που βασίζονται στη χρήση των βλαστοκυττάρων του όρχι. Αυτή η δυνατότητα δίνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα, ακολουθώντας τις επιστημονικές μεθόδους παρόμοιων κέντρων που λειτουργούν ήδη σε 24 πόλεις του κόσμου, βάζοντας και την χώρα μας πλέον στον παγκόσμιο χάρτη των εξελίξεων.

4o panellinio 188A

 

                                                                      O Καθηγητής Γεώργιος Χρούσος και η Βίκυ Μπαφατάκη

Ο στόχος του Συνεδρίου, ο οποίος και επετεύχθη, ήταν να συμπεριλάβει όλα τα επιστημονικά πεδία και τους επιστήμονες καθώς και όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στο επιστήμη της ανθρώπινης αναπαραγωγής αλλά και των αρμοδίων Αρχών και Υπουργείων που καθορίζουν τις κανονιστικές και πολιτικές συνιστώσες των θεμάτων της αναπαραγωγής.

4o panellinio 180 jpg

 
Μικτή χορωδία του συλλόγου «Αφίδνες 2000» υπό την Διεύθυνση του Διευθυντή Χορωδίας Γ. Κακούρη

Φωτογραφίες: papadakispress/  Γιώργος Παπαδάκης & Βίκυ Μπαφατάκη

Επικοινωνία: Χρυσούλα Παπαδοπούλου, Τ: 6974447700, E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.