Τα εγκαίνια κοινωνικού ιατρείου - φαρμακείου από την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (2015)

Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019

Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Καταστατικού της (A.M.E.: 29763, αρ.διατ. Ειρ/κείου Χαλανδρίου: 31/23-09-2013), εγκαινίασε το Κοινωνικό της Ιατρείο και Φαρμακείο στα πλαίσια της εθελοντικής προσφοράς από την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (EEAI)

σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Η επικοινωνία με τους εξεταζόμενους/ες θα γίνεται κυρίως μέσω των δύο κοινωνικών σωματείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και συγκεκριμένα του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Ι.Α.Α. ΑΠΟΣΤΟΛΗ, του Φιλόπτωχου Ταμείου της Ι. Α. Α. και του ΚΕΣΟ της Ι.Α.Α., Σωματείο Υποστήριξης Οικογένειας, που τελούν υπό την προεδρεία του Μακαριωτάτου κ.κ. Ιερωνύμου Β’, αλλά και των δήμων του λεκανοπεδίου Αττικής.

Πέραν του κυρίου στόχου προσφοράς σε παθολογικές καταστάσεις, θα γίνονται και πρωτοβάθμια προληπτική φροντίδα όπως test PAP και έλεγχος για την εντόπιση τραχηλικής βλάβης της γυναίκας, υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων , εξέταση μαστού, και υπερηχογράφημα μαστών, καθημερινά από τις 9:30 – 17:00. Θα λειτουργεί επίσης Καρδιολογικό – Παθολογικό – Παιδιατρικό – Χειρουργικό και Δερματολογικό Ιατρείο, δύο φορές την εβδομάδα από τις 9:00 – 14:00. Θα υπάρχει η δυνατότητα να διενεργούνται εργαστηριακές εξετάσεις: Γενική Αίματος, Χοληστερίνη, Σάκχαρο, Ουρία και Τρανσαμινάσες, εάν κρίνεται απαραίτητο. Κάθε Τετάρτη το απόγευμα από τις 17:00-19:00 θα λειτουργεί επίσης συμβουλευτικός σταθμός ειδικά για ζευγάρια με υπογονιμότητα και με την παρουσία ιατρού γυναικολόγου, εξειδικευμένου στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή, εξειδικευμένης μαίας και ειδικής ψυχολόγου που θα απαντούν στα ερωτήματα του ζευγαριού με πειστικότητα και κατανόηση σύμφωνα με την προϋπάρχουσα καθημερινή εμπειρία και την διεθνή βιβλιογραφία. (Τηλ. Επικοινωνίας: 210-6800525 & 210-6894326). Η επεξεργασία των βιολογικών εκκριμάτων κόλπου – τραχήλου θα γίνεται στο εργαστήριο Histo-Medica που πρόθυμα ανέλαβε αυτή την υπηρεσία υγείας. Οι εργαστηριακές εξετάσεις, το υπερηχογράφημα μαστών ή η μαστογραφία θα γίνονται στην Κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών Α.Ε., επιλεκτικά όπου υπάρχει ανάγκη. Το Κοινωνικό Φαρμακείο θα λειτουργεί στον ίδιο χώρο (Παπανικολή 10-Χαλάνδρι), τις ίδιες ώρες, 10:00-14:00 καθημερινά και συνεργάζεται όπως και το Κοινωνικό Ιατρείο, με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και συγκεκριμένα τα σωματεία ΚΕΣΟ (Ακαδημίας 95-Αθήνα) και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ (Ήρας 8 & Δέσπως Σέχου - Νέος Κόσμος) που λειτουργούν υπό την προεδρεία του Μακαριωτάτου κ.κ. Ιερωνύμου Β’. Χορηγοί είναι οι Φαρμακοποιοί του Λεκανοπεδίου Αττικής και οι Φαρμακοβιομηχανίες με έδρα την Ελλάδα, που ανταποκρίθηκαν άμεσα.

Η προσφορά των ανωτέρω κοινωνικών υπηρεσιών (ιατρικών – φαρμακευτικών) θα γίνεται ανεξάρτητα στο χώρο της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (Παπανικολή 10 – Χαλάνδρι), όπου βρίσκεται και το Συνεδριακό Κέντρο της εταιρείας καθώς και το Εκπαιδευτικό Κέντρο του e-learning Προγράμματος «Ανθρώπινη Αναπαραγωγή» που υλοποιείται από το Καλοκαίρι του 2013 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η Επιτροπή Επιστημόνων θα καλύπτει το κοινωνικό Ιατρείο και το Κοινωνικό φαρμακείο θα αποτελείται από το χώρο της υγείας, μετά από έγκριση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, και τον συντονισμό της ως άνω επιτροπής, εκ μέρους των Κοινωνικών Υπηρεσιών, θα έχει ο Καθηγητής Ευγένιος Κουμαντάκης, εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών: 1. Του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ι.Α.Α., ο κ.Κωστής Δήμτσας, Γενικός Διευθυντής, 2. Του Σωματείου ΚΕΣΟ (Κέντρο Στήριξης Οικογένειας) της Ι.Α.Α., η κ.Μ.Πίνη, Διευθύντρια, και εκ μέρους της Κλινικής Γένεσις Αθηνών Α.Ε, η κ.Ε.Σφακιανούδη, Νομικός Σύμβουλος επί ιατρικών θεμάτων.

Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής άγει τον 2ο χρόνο λειτουργίας της και οργάνωσε το 5ο Επιστημονικό της Συμπόσιο με ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, στις 25 Απριλίου 2015 ημέρα Σάββατο, στο Συνεδριακό Κέντρο της εταιρείας (οδός Παπανικολή 10, Χαλάνδρι). Η επιστημονική αυτή εκδήλωση έγινε με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Γενετικής και της Oμάδας Παιδιατρικής/ Περιγεννητικής Παθολογοανατομίας της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής. Στόχος μας ήταν η από κοινού αντιμετώπιση θεμάτων Περιγεννητικής Ιατρικής και η αναγκαιότητα συνεργασίας των Κλινικών Ιατρών Μαιευτήρων/Γυναικολόγων, των βιολόγων, των γενετιστών, των παιδιάτρων, καθώς επίσης και των παθολογοανατόμων, και οι ομιλητές απάντησαν σε ερωτήματα βασικά που θα οδηγήσουν άμεσα στη μελλοντική μείωση ακόμα περισσότερο των ποσοστών, τόσο της θνησιμότητας της Περιγεννητικής όσο και της Νεογνικής περιόδου.

Οι πληροφορίες που κατέθεσαν οι ειδικοί και ευαισθητοποιημένοι ομιλητές στα ποικίλα θέματα του συμποσίου επέτρεψαν μέσω της ανταλλαγής απόψεων και νέων δεδομένων που έχουν προκύψει να γίνουν κτήμα των κλινικών, που με την σειρά τους θα τροφοδοτήσουν την έρευνα με νέα ερωτήματα αλλά κυρίως θα βοηθήσουν τη γυναίκα, αυριανή μητέρα, σε ορθότερη και ευρύτερη πρόληψη και πρόγνωση νοσημάτων προς όφελος της επόμενης γενεάς βασισμένες στην εξέταση του εμβρύου και του πλακούντα αποσκοπώντας όχι μόνο στη διευκρίνιση των αιτίων και των μηχανισμών του ενδομητρίου και νεογνικού θανάτου, αλλά και να συνεισφέρει καθοριστικά στην επίτευξη τελικής διάγνωσης σε περιπτώσεις πάσχοντος εμβρύου με παθολογικά ευρήματα από τον προγεννητικό έλεγχο, καθοδηγώντας στην πρόγνωση.

Παράλληλα, με τη βοήθεια των βασικών επιστημών και κυρίως της βιολογίας, η κλινική διάγνωση οδηγείται από την συμπτωματολογία και την απεικόνιση στην πρόγνωση μέσω της πρόληψης. Ακολούθως, η κλινική πρακτική θα γίνει αποτελεσματικότερη στο χρόνο της διάγνωσης και της ταλαιπωρίας του ασθενή με την έγκαιρη εντόπιση, που θα οδηγήσει στη σωστή φαρμακευτική ή χειρουργική αντιμετώπιση. Μέσα από τη βιολογία η ανάπτυξη της γενετικής έδωσε νέα πνοή στην πρόγνωση, με δυνατότητες μελέτης των παθολογικών γονιδίων και κατά συνέπεια την παράκαμψή τους, με τη βοήθεια της προεμφυτευτικής διαδικασίας άμεσα ή της γονιδιακής θεραπείας στο προσεχές μέλλον. Κατέληξαν τέλος ότι η κληρονομικότητα είναι ένα πολύπλοκο και πολυπαραγοντικό κεφάλαιο της γενετικής/βιολογίας για το οποίο οι γνώσεις μας είναι πολύ περιορισμένες. Η πρακτική της προγεννητικής διάγνωσης και η απόρριψη ατόμων με ανικανότητες φροντίζει το ευ ζην του σήμερα, αδιαφορώντας για το αύριο.

Εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής

Ευγένιος Κουμαντάκης
Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής
Πρόεδρος του Συνεδρίου
Δρ Κωνσταντίνος Πάντος
Διευθυντής Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών Α.Ε.
Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας
Αναπαραγωγικής Ιατρικής