Ιστορία & Προσωπικότητες της γυναικολογίας - Μαιευτικής, IVF

Τα Ασκληπιεία ήταν ιερά και τόποι λατρείας του ήρωα, ιερού ιατρού και θεραπευτή θεού Ασκληπιού. Ηταν στην πραγματικότητα τα πρώτα νοσοκομεία ή μάλλον συγκροτήματα κτιρίων υγείας, όχι μόνο του ελληνικού χώρου, αλλά και όλου του δυτικού πολιτισμού και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στην ελληνική ευρύτερη

Την εποχή εκείνη, το 1850, ο Ignaz Semmelweis ανέβηκε στην κορνίζα της αίθουσας διαλέξεων της Ιατρικής Εταιρείας της Βιέννης. Ήταν ένα μεγάλο και όμορφα διακοσμημένο δωμάτιο, όπου ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά μερικές από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του φαρμάκου.

 

ΙΙ. ΟΙ ΔΥΣΤΟΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΥΤΟΚΙΑ (ΩΚΥΤΟΚΙΑ) ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΕΟΓΝΙΚΗΣ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ. Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της Μαιευτικής Παθολογίας στις παραδοσιακές κοινωνίες από τους αρχαιοτάτους χρόνους ήταν η αυξημένη μητρική και νεογνική θνησιμότητα από τις δυστοκίες.

Στη σύγχρονη εποχή οι γυναίκες είναι εξοικειωμένες με τα τεστ εγκυμοσύνης που δείχνουν ακόμα και σε ποια εβδομάδα κύησης βρίσκετε η μέλλουσα μητέρα. Το ίδιο όμως δεν συνέβαινε και στον Μεσαίωνα ή κατά την αρχαιότητα, όταν έπρεπε μέσα από πιο σύνθετες μεθόδους να διαπιστώσουν έγκαιρα την εγκυμοσύνη τους.

Η Ειλείθυια ή Ειλειθυία ήταν δευτερεύουσα θεότητα της Ελληνικής Μυθολογίας. Απαντάται και με τα ονόματα Ειλήθυια, Ελεύθεια, Ελενθώ ή και Ελειθώ.Επίσης το προσωνύμιό της ήτανε Προθυραία: προσωνυμία επίσης της Αρτέμιδος. Στον ύμνο του Πρόκλου "εις Εκάτην καί Ιανόν", Προθυραία αποκαλείται και η Εκάτη.

Η Γυναικολογία και η Μαιευτική στην Αρχαία Ελλάδα αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα τμήματα της ελληνικής ιστορίας της Ιατρικής. Για να υπάρξει πρόοδος σε κάθε επιστήμη είναι αναγκαία η γνώση των προγενέστερων επιτευγμάτων της και κυρίως η γνώση της ιστορίας της.

Μια πανέμορφη επαρχιακή γωνιά, η Κύμη της Ευβοίας, ήταν το σκηνικό όπου κύλησαν τα πρώτα χρόνια της ζωής του Γεωργίου Ν. Παπανικολάου. Εκεί γεννήθηκε στις 13 Μαΐου 1883, όντας το τρίτο παιδί του Νικόλαου και της Μαρίας Παπανικολάου, το γένος Κριτσούτα. Ο πατέρας του, γιατρός και πολιτευτής, προσέφερε πολλά στην ιδιαίτερη πατρίδα του 

Τα Ασκληπιεία ήταν ιερά και τόποι λατρείας του ήρωα, ιερού ιατρού και θεραπευτή θεού Ασκληπιού. Ήταν στην πραγματικότητα τα πρώτα νοσοκομεία ή μάλλον συγκροτήματα κτιρίων υγείας, όχι μόνο του ελληνικού χώρου αλλά και όλου του δυτικού πολιτισμού και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στην ελληνική ευρύτερη.

Αγνοδίκη η Αθηναία. Η πρώτη γυναικολόγος της ιστορίας μεταμφιέστηκε σε άντρα για να εργαστεί ελεύθερα. Οι άνδρες συνάδελφοι «τον κατηγόρησαν» για μοιχό και απαίτησαν να θανατωθεί... Έζησε στην Αθήνα τον 4ο π.Χ. αιώνα. Ήθελε να σπουδάσει Ιατρική, αλλά αυτό ήταν αδύνατο στην εποχή της, αφού αν το τολμούσε ως γυναίκα 


Η Γυναικολογία και η Μαιευτική στην Αρχαία Ελλάδα αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα τμήματα της ελληνικής ιστορίας της Ιατρικής. Για να υπάρξει πρόοδος σε κάθε επιστήμη είναι αναγκαία η γνώση των προγενέστερων επιτευγμάτων της και κυρίως η γνώση της ιστορίας της. Η σύγχρονη Γυναικολογία και Μαιευτική,