Μετεκπαιδευτικά μαθήματα "Κάπνισμα - Πρόληψη Υγείας". Περίληψη ομιλίας: «Οι καρδιοπάθειες και η επίδραση του καπνίσματος σήμερα»

Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2019

Ομιλία του Δ. Τούσουλη, Καθηγητή Καρδιολογίας ΕΚΠΑ. Η καρδιαγγειακή νόσος ευθύνεται για 1 στους 3 θανάτους. Καταγράφηκαν 17 εκατ. θάνατοι το 1999 ενώ υπολογίζονται σε 25 εκατ. για το 2020 και είναι 6-πλάσιοι των θανάτων από HIV/AIDS. Αντιστοιχεί 1 καρδιακό επεισόδιο ανά 4 δευτερόλεπτα, ενώ 1 αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ανά 5 δευτερόλεπτα. 

Κύριοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η αρτηριακή υπέρταση, η υψηλη LDL και η χαμηλή HDL, ο σακχαρώδης διαβήτης, το οικογενειακό ιστορικό πρωίμου στεφανιαίας νόσου. Παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία, τα λιπίδια, η πίεση, ο διαβήτης αλλά και το κάπνισμα.. Το κάπνισμα μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης στο ήμισυ και συγκεκριμένα κατά 4,6 έτη σε άνδρες καπνιστές 20 τσιγάρων /ημέρα από 25 ετών. Προκαλεί στεφανιαία νόσος, περιφερική αγγειοπάθεια, ανεύρυσμα αορτής, θρομβοφλεβίτιδα κυρίως σε γυναίκες υπό αντισυλληπτικά, καρδιακές αρρυθμίες, αύξηση περιεγχειρητικής θνητότητας, καρκίνο πνεύμονα, λάρυγγα, οισοφάγου, στόματος, γλώσσας, κύστεως. Επίσης προκαλεί χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες, πεπτικό έλκος, περιοδοντικές παθήσεις.

Οι γυναίκες που καπνίζουν γεννούν πρόωρα και λιποβαρή νεογνά ενώ τα νεογνά ως παθητικοί καπνιστές εμφανίζουν βρογχίτιδα, άσθμα, ερεθισμό ματιών και βλεννογόνου ρινός.

Το κάπνισμα ευθύνεται για διπλασιασμό έως τετραπλασιασμό του κινδύνου για στεφανιαίο συμβάν ενώ η αύξηση κινδύνου αιφνιδίου θανάτου 10 φορές σε άνδρες και 4,5 φορές σε γυναίκες. Η διακοπή του μειώνει τον κίνδυνο από τους πρώτους μήνες ενώ σε 3-5 έτη ο κίνδυνος είναι ίσος με των μη καπνιστών. Όμως και το παθητικό κάπνισμα αυξάνει κατά 48% τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, όπως λένε οι ειδικοί «Ακόμα και λίγος καπνός από δεύτερο χέρι είναι επικίνδυνος».

Το ερώτημα που απασχολεί πια όλους μας είναι «Είναι λιγότερο επικίνδυνο το ηλεκτρονικό τσιγάρο από το κανονικό;» Είναι επικίνδυνο αρκετά αλλά συγκριτικά λιγότερο βλαβερό και πρέπει να χρησιμοποιείται για λίγο χρονικό διάστημα έως 2-3 έτη για την επίτευξη της διακοπής του και όχι να αντικαθιστά το κανονικό τσιγάρο δια βίου. Η επίδραση των υγρών αναπλήρωσης στο ενδοθήλιο με μη προβλέψιμες και δυνητικά πολύ σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, είναι αρκετά ανησυχητικό γεγονός σήμερα. Ενώ οι διάφορες μορφές ηωσινοφιλικής πνευμονίτιδας από τις τοξίνες που περιέχει σε συνδυασμό με το άτμισμα των εκδόχων, εμφανίζονται όλο και πιο συχνά από την χρήση του την τελευταία πενταετία.