Μετεκπαιδευτικά μαθήματα "Κάπνισμα - Πρόληψη Υγείας". Περίληψη ομιλίας: "Συστάσεις και δεξιότητες για την διακοπή του καπνίσματος"

Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2019

της Μαρίας Κουμπάρου, Κλινικής Ψυχολόγου, MsC- Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Η εκρίζωση της καπνιστικής συμπεριφοράς από τη ζωή του καπνιστή είναι απίπονη και χρειάζεται προσπάθεια και δεξιότητες για την διακοπή του. Υπάρχουν Ευρωπαϊκά Προγράμματα με δίκτυο εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας και κατευθυντήριες οδηγίες 

για τη διακοπή του ειδικά σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως παιδιά, εφήβους και εγκυμοσύνη. Μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις μέσω κυρίως των ΜΜΕ με ενημέρωση σε τοπικές, περιφερειακές, εθνικές, ευρωπαϊκές καμπάνιες μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων ή ηλεκτρονικού τύπου μετά από εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού υγείας. Οι φαρμακευτικές παρεμβάσεις προτείνονται με εγκεκριμένες μορφές θεραπείας για αντικατάσταση της νικοτίνης *NRT) όπως τσίχλα, ενδορινικό σπρεύ, διαδερμικά έμπλαστρα.

Τέλος το ηλεκτρονικό τσιγάρο που δεν είναι ακίνδυνο, ιδιαίτερα στα παιδιά, λειτουργούν με μπαταρία και εκπέμπουν ατμούς από το υγρό διάλυμα που περιέχει γλυκερίνη και πρόσθετες αρωματικές ουσίες.
Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητά του και δεν πρέπει να το συστήνουν για τη διακοπή του καπνίσματος. Η συμβουλευτική ως θεραπεία διακοπής του καπνίσματος, ειδικά στους εφήβους με ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις φαίνεται να είναι αποτελεσματική όπως και ως διαχείριση έκτακτης ανάγκης.