Μετεκπαιδευτικά μαθήματα "Κάπνισμα - Πρόληψη Υγείας". Περίληψη ομιλίας: «Το κάπνισμα στους εφήβους»

Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2019

Ομιλία της Άρτεμις Κ. Τσίτσικα, Αναπλ. Καθηγήτριας Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής ΕΚΠΑ. 150.000.000 έφηβοι καπνίζουν παγκοσμίως και 75.000.000 πρόκειται να πεθάνουν από αιτίες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Περισσότεροι από 90% των καπνιστών ξεκινούν τη συνήθεια αυτή κατά την εφηβεία στην ηλικία των 18,8 ετών 

κατά μέσο όρο με τα αγόρια να είναι πιο επιρρεπή σε ποσοστό 56,3%. Στην ηλικία των 13 ετών δοκιμάζουν για πρώτη φορά το τσιγάρο. Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα του 2018 του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας σε δείγμα 3.863 μαθητών της ΣΤ΄ Δημοτικού, της Β΄ Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου, το 15,5% των Ελλήνων εφήβων έχει καπνίσει έστω και μία φορά στη ζωή του, με τα αντίστοιχα ποσοστά στις ηλικίες 11 και 13 ετών να είναι 2% και 12,6% αντίστοιχα. Στην ηλικία των 15 ετών, έστω και μία φορά έχει καπνίσει το 30,9% των εφήβων, ενώ το 8,1% καπνίζει καθημερινά.

Οι δείκτες που αφορούν το κάπνισμα στην εφηβεία παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση την τελευταία 20ετία. Ειδικότερα, το 1998 το ποσοστό όσων 15χρονων δήλωναν ότι έχουν έστω δοκιμάσει τσιγάρο ήταν 46,3% και όσων δήλωναν ότι καπνίζουν σε καθημερινή βάση ήταν 13,7%. Το 2018, ο 36,7% των 15χρονων στη χώρα μας, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο έρευνας του 2014 (16,6%) ανέφερε ότι έκανε χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου έστω για δοκιμή. Μάλιστα, μεταξύ των 15χρονων που ανέφεραν το 2018 χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου έστω μία φορά στη ζωή τους, το 32,3% δεν έχει καπνίσει συμβατικό τσιγάρο, μιας και «Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι ακίνδυνο και πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τι γίνεται στα παιδιά».
Η εφηβεία είναι μια σημαντική περίοδος παρέμβασης και ειδικά για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα όπου θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στην εκπαίδευση και στα σχολικά προγράμματα με συμβουλευτική, κινητοποίηση, εθελοντισμό, προγράμματα ενημέρωσης από ειδικούς, από γονείς και από συνομηλίκους.

Σημαντική παράμετρος στην διαπαιδαγώγηση των εφήβων και το νέων είναι η παραδειγματική συμπεριφορά των μεγαλύτερων οι οποίοι πρέπει να σηκώσουν αυτό το μεγάλο φορτίο γιατί όπως λέει και η Martha Harris «Μόνο επανεκπαιδεύοντας τον εαυτό μας μπορούμε να διαπαιδαγωγήσουμε» και ιδιαίτερα στους καιρούς μας όπου στα ΜΜΕ, στον τύπο και στο διαδίκτυο το πρότυπο του καπνιστή κατακλύζει όλο και περισσότερο τα προγράμματα ενημέρωσης και διασκέδασης.