Μετεκπαιδευτικά μαθήματα "Κάπνισμα - Πρόληψη Υγείας". Περίληψη ομιλίας: "Διακοπή του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη"

Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2019

της Βάσως Ευαγγελοπούλου MD, PhD, Πνευμονολόγου – Εντατικολόγου. Η διακοπή του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη έχει μεγάλη σημασία και απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό. Περίπου το 50% των γυναικών, διακόπτουν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, 6-19% των γυναικών συνεχίζουν το κάπνισμα ενώ 29-85% ξαναρχίζουν το κάπνισμα μετά τον τοκετό.

Υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στο κάπνισμα και τις επιλογές που αφορούν στον θηλασμό, μιας και οι μητέρες που καπνίζουν ξανά, μετά τον τοκετό, παρουσιάζουν διπλάσιες πιθανότητες να μην θηλάσουν. Καθίσταται επιτακτική η διακοπή το πρώτο τρίμηνο της κύησης καθώς δεν υπάρχει ασφαλής αριθμός τσιγάρων. Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της κύησης είναι η κυριότερη αποτρέψιμη αιτία της βρεφικής θνησιμότητας (150% υψηλότερη όταν η μητέρα είναι καπνίστρια), των πρόωρων γεννήσεων (ευθύνεται για το 15% αυτών) και των λιποβαρών νεογνών.

Τα οφέλη για το έμβρυο και το νεογνό, από την διακοπή του καπνίσματος, είναι η αύξηση της πρόσληψης οξυγόνου, η βελτίωση της ανάπτυξής του, η αύξηση της καλής λειτουργίας και της ανάπτυξης των πνευμόνων, η μείωση του κινδύνου για πρόωρο τοκετό έτσι ώστε να γεννηθεί ένα υγιές μωρό με κανονικό βάρος και να μην χρειαστεί παράταση της νοσηλείας του. Επίσης τα οφέλη για τη μητέρα είναι η αύξηση της ενέργειας και βελτίωση της αναπνοής και η αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το κάπνισμα, ενώ για το παιδί στη ζωή του θα έχει μικρότερη ανάγκη φροντίδας υγείας καθώς θα μειώνονται οι πιθανότητες να νοσήσει στο μέλλον από χρόνια νοσήματα, κυρίως του αναπνευστικού. Επίσης μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης μαθησιακών δυσκολιών.

Η συμβολή όλων των επαγγελματιών υγείας στην διακοπή του καπνίσματος είναι μεγάλη και απαιτεί ιδιαίτερους χειρισμούς καθώς ρωτώντας την έγκυο για το κάπνισμα, αν το έχει διακόψει την συγχαίρουμε και την ενθαρρύνουμε. Αν όμως όχι, την οδηγούμε ακόμα και σε φαρμακευτική θεραπεία υποκατάστασης. Όλες οι εγκυμονούσες πρέπει επίσης, να αξιολογούνται για την έκθεσή τους σε παθητικό κάπνισμα, δευτερογενές και τριτογενές. Η έκθεσή τους πρέπει να εξαλειφθεί. Ο περίγυρος της εγκύου (σύντροφος, οικογένεια, φίλοι), πρέπει να μετέχει στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος χωρίς καπνό.

Η γνώση των γονιών για τους κινδύνους και τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος στο νεογνό, καθιστούν την εγκυμοσύνη ιδανική στιγμή για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς έχουν μεγάλη δεκτικότητα.